pijn

7 tips voor je herstel:

Heb jij ook het gevoel dat je door je pijnklachten minder energie overhoudt voor andere dingen?  Het lijkt vaak alsof de pijn al je energie opslokt en je daardoor voortdurend moe bent. Voor je het weet zit je in een spiraal van moe-afgemat-afgepeigerd.

Toch is het verband tussen pijn en vermoeidheid niet zo vanzelfsprekend als je denkt. Sterker nog: in de praktijk blijkt dat het grootste deel van lichamelijke en psychische vermoeidheid ontstaat door slechte regulering van de ritmes in je dagelijks leven. Een slechte balans veroorzaakt vermoeidheid en door die vermoeidheid ervaar je steeds meer pijn.

Waarom is het zo belangrijk om onze dagelijkse ritmes te reguleren? Als het lichaam de natuurlijke rust krijgt die het nodig heeft, kan het een sterke weerstand opbouwen om goed bestand te zijn tegen ziekten, pijn en stress. Door regulering van het evenwicht in je dagelijks ritme ontstaat de natuurlijke rust en de ruimte die het lichaam nodig heeft.

Door het reguleren van je ritmes optimaliseer je het natuurlijk herstelproces van je lichaam. De kracht van het natuurlijk herstelproces van je lichaam (regeneratievermogen) is afhankelijk van de kwaliteit van je slaap-waak ritme, je bewegingsritme, het ritme in je maaltijden, het ritme in je werk en het ritme in je rustperioden.

Het lichaam went aan deze ritmes waardoor rust ontstaat. Een rustig lichaam regenereert automatisch. Je merkt het aan je spieren, je gewrichten, je spijsvertering, de conditie van je hart, je longen, al je andere organen en je algehele conditie. Zelfs aan je huid, je nagels en je ogen.

Voor mensen die te kampen hebben met terugkerende of langdurige (pijn)klachten is het nog belangrijker om ervoor te zorgen dat het lichaam altijd de beschikking heeft over natuurlijke rust en energiereserves. Als je hiervoor zorgt kun je onverwacht grote stappen maken in je energie, je levenslust en – geluk.

Want je merkt het zeer waarschijnlijk het eerst aan je emoties en je stemmingen. Als je lichaam in optimale balans is wordt je geest ook rustiger en vrediger.

Topsporters zijn experts op dit gebied
Ze staan op vaste tijden op. Ze eten en drinken op vaste tijden en ze sporten op vaste tijden. Doordat ze structuur hebben aangebracht in hun dagelijkse ritme verliezen ze geen energie, maar slaan ze energie op in hun reserves. Door gedisciplineerd om te gaan met hun dagelijkse ritmes genereren topsporters het maximale uithoudingsvermogen en de maximale spierkracht om topprestaties te kunnen leveren.

Je kunt ervoor kiezen om de energie uit de reserves op te gebruiken aan je onregelmatige gewoonten, zoals te laat naar bed gaan, slecht en onregelmatig eten en de hele avond op de bank blijven zitten.

Je kunt er echter ook voor kiezen om energie te sparen en op te slaan. Dat doe je door op regelmatige tijden naar bed te gaan en op te staan. Door op tijd, gezond en gebalanceerd te eten en minstens 2x 30 minuten per week te sporten. Als je dat doet kan het lichaam de energiereserves weer opbouwen die je zo nodig hebt.

Het zijn juist die energiereserves die ons lichaam en onze geest nodig hebben om te regenereren, om weer te herstellen. In mijn eigen leven is het evenwicht in mijn dagelijks ritme van het grootste belang. Ik heb een drukke praktijk. Mijn behandelingen kosten me een hoop energie. Als ik in balans ben kan ik mijn cliënten optimaal helpen met mijn behandelingen. Daarnaast zie ik mijn familie en vrienden regelmatig.

En zo wil ik het ook houden Ik heb er hard voor gevochten om mijn leven zo op te bouwen, met alle verantwoordelijkheden die daarbij horen. Ik heb bestudeerd wat voor mij het beste werkt en op welke tijden. Om ervoor te zorgen dat ik energie en tijd heb voor de dingen die ik het belangrijkst vind, heb ik structuur aangebracht in mijn dagelijks ritme waar ik zoveel mogelijk naar leef:

mijn slaap-waak ritme:  mijn dag duurt van 7.30 tot 00.30 uur
ritme in beweging:  7.30 fitness of hardlopen (ma, wo, vr)
ritme in mijn maaltijden:  ontbijt 8.45, lunch 13.00 en avondeten 18.30 uur. Ik eet fruit om 11.00. en 16.00
ritme in mijn werk: di, do: van 9.00 tot 17.30 en ma, wo: 13.00 tot 18.00

Door het optimale evenwicht in je dagelijkse ritme vast te houden kan je je pijn verminderen tot zelfs 50%. Ik geloofde het eerst ook niet, maar ik heb het zelf meegemaakt. En nu merk ik dat mijn cliënten ook enorme positieve effecten van een gebalanceerd dagelijks ritme ervaren.

Met deze 7 tips geef je je lichaam meer energie en ruimte om optimaal te herstellen, eenvoudig maar krachtig: 

1.    Schrijf voor jezelf op waarom je een vast ritme wilt aanhouden en wat er gebeurt als je het niet doet,
2.    Schrijf op een blad of een bord wat je optimale dagelijkse ritmes zijn en handel ernaar,
3.    Zet of leg ’s avonds alles al klaar voor je eerste taak en begin ’s morgens meteen zonder na te denken, op de automatische piloot,
4.    Deel het feit dat je volgens een vast ritme wilt gaan leven met de belangrijkste mensen om je heen en vertel ze waarom je dat doet. Vraag ze om je hierin te ondersteunen,
5.    Vervang oude, belemmerende gewoonten voor nieuwe, bekrachtigende gewoonten. Hoe langer je je nieuwe gewoonte hebt toegepast, hoe beter het in je systeem zit en hoe makkelijker je weer verder kunt gaan,
6.    Geef niet op: als het een keer niet lukt (dat gebeurt mij natuurlijk ook wel eens), pak je de dag daarna de draad gewoon weer op,
7.    Laat je niet verleiden om het uit te stellen, maar begin vandaag!

Wat de overige 50% betreft: Ik kan je helpen om je pijn te verminderen. Bel naar de praktijk op 06-38038643 of stuur je email naar: info@vrijvanpijn.nl. Laten we onderzoeken wat je nodig hebt en hoe we het kunnen aanpakken.

Wim Beek helpt al meer dan 30 jaar mensen van pijn en beperkingen naar gezondheid en vrijheid. Hij richt zich op mensen die vastlopen in het ziekenhuis en is gespecialiseerd in het behandelen van artrose en posttraumatische dystrofie.

continue reading

Related Posts

  • 247 words-1 min read-

    Lees het verhaal van Brigitte die niet meer de deur […]

    Lees meer
  • 1008 words-5 min read-

    Laat jij je tegenhouden? Vaak kom ik mensen tegen die […]

    Lees meer
  • 801 words-4 min read-

    Ontdek hoe je ervoor kunt kiezen je ook goed te […]

    Lees meer