ARTROSE

Artrose is geen slijtage
Artrose is geen verouderingsproces
Artrose is ook geen reumatoïde artritis
Artrose is ook geen botontkalking

Artrose is een ziekte. Het is een reumatische aandoening. Dat betekent dat artrose goed te behandelen is.

Bij artrose kan kraakbeen in de gewrichten langzaam afbreken en daardoor in kwaliteit achteruitgaan. Door dit proces in het lichaam kan het kraakbaan dunner worden en zachter. Het kan in alle gewrichten optreden. De gewrichten waar artrose het meest voorkomt zijn in de nek, de onderrug, de knieën, de heupen, de vingers en grote teen. Artrose komt relatief vaak voor, ongeveer één miljoen mensen in Nederland heeft klachten door artrose.

Artrose wordt in de reguliere geneeskunde een chronische aandoening genoemd omdat men in het ziekenhuis geen effectieve behandeling voorhanden heeft. Als mensen niet op tijd een effectieve behandelingen ondergaan kunnen de klachten langzaam en progressief verlopen. Daardoor ontstaan in steeds meer gewrichten pijn. Mensen ervaren daardoor steeds meer beperkingen en ongemakken.

Vaak heeft de afbraak van kraakbeen al jaren plaatsgevonden voordat er (pijn)klachten ontstonden. In de volksmond wordt artrose vaak in één adem genoemd met veroudering en slijtage, alsof mensen die artrose hebben oud en versleten zijn. Dat is niet juist. Ook wekt een woord als slijtage de indruk dat er niets aan te doen is, dat is ook niet het geval. Met bijvoorbeeld de behandelingen bij Vrij van Pijn kan het afbraakproces in het lichaam worden geblokkeerd, waardoor in veel gevallen beschadigd kraakbeen weer optimaal kan herstellen.

Artrose is een reumatische aandoening
Het kan zijn dat u van uw (huis-)arts te horen krijgt dat artrose geen reuma is. Dat komt omdat lang werd gedacht dat artrose gewoon ‘slijtage’ was. Dit kan grote verwarring geven in het gesprek met uw arts. En misschien gaat u twijfelen aan de diagnose. Artrose is echter 1 van de 3 hoofdvormen van reuma. De andere vormen zijn ontstekingsreuma en weke-delen-reuma (fibromyalgie).

Botontkalking en artrose komen allebei bij ouderen voor, maar zijn niet hetzelfde. Bij artrose neemt de dichtheid van het bot onder het kraakbeen vaak toe als reactie op het kraakbeenverlies. Bij botontkalking wordt het bot juist brozer.

Reumatoïde artritis en artrose zijn verschillende ziekten. Reumatoïde artritis is een ontstekingsziekte waarbij er een ontsteking in het gewrichtskapsel zit. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen wordt afgebroken. De kwaliteit van het kraakbeen gaat geleidelijk achteruit. 

Artrose kan op elke leeftijd optreden. De kans erop wordt wel groter naarmate iemand ouder wordt. Maar artrose komt ook voor bij jonge mensen, vooral in de gewrichten van de nek en onderrug.

 

Met de behandeling van artrose richten we ons op:
– Bestrijding van pijnklachten
– Activering en versterking van het herstel- en weerstandsvermogen van het lichaam
– Opbouw van je lichamelijke veerkracht en vitaliteit
– Verhoging van je energieniveau
– Herstel en vernieuwing van beschadigd weefsel 

Je kunt dan weer:
– normaal en zelfstandig bewegen
– aandacht besteden aan je leven, in plaats van aan pijn en beperkingen
– je werk of alles wat je leuk vindt oppakken
– verbetering van je relaties en sociale bezigheden ervaren
– je vrij en zelfstandig voelen

 

Lees meer ervaringen van mensen met artrose die behandeld zijn
bij Vrij van Pijn: Klik hier  


Voor meer informatie of een afspraak: bel naar 071- 888 0553 of stuur een email naar: info@vrijvanpijn.nl