Blog

De zoektocht van een jonge wetenschapper naar zuiver water

 

Deepika Kurup is vastbesloten om de wereldwijde watercrisis op te lossen, al sinds ze 14 jaar oud was. Nadat ze kinderen bij het huis van haar grootouders in India drinkwater zag drinken dat zelfs te vuil was om aan te raken wil ze dat al. Haar onderzoek – dat begon in de keuken bij haar eigen familie heeft – uiteindelijk heeft geleid tot een belangrijke wetenschappelijke prijs. In deze lezing hoor je hoe deze tiener-wetenschapper een een rendabele, milieuvriendelijke manier om water te zuiveren ontwikkelde. 

 

Deepika Kurup, uitvinder, studente, wetenschapper.
Water is de basis van het leven, en te veel mensen over de hele wereld lijden aan zieken uit het water. Deepika Kurup is bezig om dat te veranderen. Lees meer over haar >

 

De hele Nederlande tekst van de lezing:

0:11 Elke zomer reizen mijn familie en ik over de hele wereld, 4500 km ver, naar het cultureel zo andere India. Nu staat India bekend om zijn verzengende hitte en vochtigheid. Voor mij is de enige verlichting in die hitte het drinken van veel water. In India herinneren mijn ouders me er altijd aan om alleen maar gekookt of gebotteld water te drinken, omdat, in tegenstelling tot hier in Amerika, waar elke kraan schoon, drinkbaar water geeft, in India het water vaak vervuild is. Dus moeten mijn ouders ervoor zorgen dat het water dat we drinken veilig is.

0:53 Maar ik besefte al snel dat niet iedereen gelukkig genoeg is om te genieten van schoon water zoals wij. Bij het huis van mijn grootouders in de drukke straten van India zag ik mensen ​​in lange rijen staan in de hete zon om emmers met water uit een kraan te vullen. Ik zag zelfs kinderen, net zo oud als ik, doorzichtige plastic flessen vullen met vuil water uit sloten langs de weg. Het kijken naar deze kinderen, die water moesten drinken dat ik te vies vond om aan te raken, veranderde mijn kijk op de wereld. Deze onaanvaardbare sociale onrechtvaardigheid dreef me ertoe naar een ​​oplossing te zoeken voor het probleem van schoon water in onze wereld. Ik wilde weten waarom deze kinderen geen water hadden, een substantie zo essentieel voor het leven. Ik leerde dat we worden geconfronteerd met een wereldwijde watercrisis.

1:57 Nu kan dit verrassend lijken, want 75 procent van onze planeet is bedekt met water,maar slechts 2,5 procent daarvan is zoet water en minder dan 1 procent van het zoete water van de Aarde is beschikbaar voor menselijke consumptie. Met stijgende bevolkingsaantallen, industriële ontwikkeling en economische groei, neemt onze vraag naar schoon water toe, maar onze zoetwatervoorraden slinken zienderogen.Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben 660 miljoen mensen in onze wereld geen toegang tot schoon water. Gebrek aan toegang tot schoon water is een belangrijke doodsoorzaak bij kinderen onder de vijf jaar in de ontwikkelingslanden,en UNICEF schat dat 3.000 kinderen elke dag sterven aan aan water gerelateerde ziekten.

2:51 Na de zomer terug in de achtste klas besloot ik mijn passie voor het oplossen van die watercrisis te combineren met mijn interesse in de wetenschap. Ik besloot dat ik daarvoor dan het best een laboratorium op kon zetten in mijn garage.

3:10 (Gelach)

3:12 Eigenlijk maakte ik eerst van mijn keuken een laboratorium, maar mijn ouders vonden dat niet goed en schopten me eruit.

3:20 Ik las ook veel papers over watergerelateerd onderzoek en leerde dat in de ontwikkelingslanden iets dat zonne-desinfectie of SODIS genoemd wordt, gebruikt wordt om water te zuiveren. In SODIS worden doorzichtige plastic flessen gevuld met vervuild water en vervolgens zes tot acht uur blootgesteld aan zonlicht. De UV-straling van de zon vernietigt het DNA van de schadelijke pathogenen en ontsmet het water. Alhoewel SODIS echt makkelijk te gebruiken en energie-efficiënt is,omdat het alleen maar zonne-energie gebruikt, is het echt traag en kan het tot twee dagen oplopen als het bewolkt is. Om het SODIS-proces sneller te maken, werd onlangs een nieuwe methode genaamd fotokatalyse gebruikt.

4:10 Wat is nu precies die fotokatalyse? Even uitleggen: ‘foto’ betekent ‘​​van de zon’ en een katalysator is iets dat reacties versnelt. Fotokatalyse versnelt dus dit zonne-desinfectieproces. Wanneer het zonlicht een fotokatalysator, zoals TiO2, of titaniumdioxide, raakt, maakt het reactieve zuurstof aan, zoals peroxides, waterstofperoxide en hydroxylradicalen. Deze reactieve zuurstof kan dan bacteriën en organische stoffen en een heleboel verontreinigingen uit drinkwater verwijderen.

4:50 Maar helaas zijn er verschillende nadelen aan de manier waarop fotokatalytische SODIS momenteel wordt ingezet. Ze voorzien doorzichtige plastic flessen van een fotokatalytische binnenlaag. Maar fotokatalysatoren zoals titaniumdioxide worden algemeen gebruikt in zonnecrèmes om uv-straling te blokkeren. Dus zullen ze aan de binnenkant van die flessen een deel van de uv-straling blokkeren en de efficiëntie van het proces verminderen. Ook zijn deze fotokatalytische coatings niet stevig gebonden aan de plastic fles, wat betekent dat ze loskomen en mensen uiteindelijk katalysator drinken. Terwijl TiO2 veilig en inert is, is het inefficiënt om de katalysator op te drinken, want dan moet je hem navullen, zelfs al na enkele toepassingen.

5:43 Ik wilde de nadelen dus overwinnen van de huidige behandelingsmethoden en een veilige, duurzame, rendabele en milieuvriendelijke methode voor het zuiveren van water creëren. Wat begon als een achtstegraads wetenschapsproject, is nu mijn samenstelling voor fotokatalysator voor waterzuivering. De samenstelling combineert titaandioxide met cement. De cementachtige samenstelling kan in verschillende vormen worden gegoten, wat resulteert in veelzijdige inzetmethoden.Zo kun je een staaf maken die gemakkelijk in waterflessen voor individueel gebruik kan worden geplaatst of je kan een poreuze filter maken die water kan filteren voor gezinnen. Je kunt zelfs de binnenkant van een bestaande watertank ermee bedekken om grotere hoeveelheden water te zuiveren voor gemeenschappen voor een langere tijd.

6:39 Hieraan werken was niet echt gemakkelijk. Ik had geen geavanceerd laboratorium.Ik was 14 jaar oud toen ik begon, maar ik heb me niet door mijn leeftijd laten afschrikken bij het nastreven van wetenschappelijk onderzoek en de wil om de wereldwijde watercrisis op te lossen.

6:59 Water is niet alleen maar het universele oplosmiddel. Water is een universeel mensenrecht. En om die reden ben ik sinds 2012 blijven werken aan dit wetenschapsproject om het uit het laboratorium naar de echte wereld te brengen.Deze zomer richtte ik Catalyst for World Water op, een sociale onderneming gericht op katalyse-oplossingen voor de wereldwijde watercrisis.

7:25 (Applaus)

7:31 Op zichzelf kan één enkele waterdruppel niet veel doen, maar als veel druppels bij elkaar komen, maken ze het leven op onze planeet mogelijk. Net zoals waterdruppels samenkomen om oceanen te vormen, geloof ik dat we allemaal moeten samenkomen voor de aanpak van dit wereldwijde probleem. Dank je.(Applaus) Dank je. (Applaus)

0

Voeg een Commentaar