Blog

4/21: Niet alles is zoals is je denkt dat het is, deel 1


Zomer blog serie: “3 Gouden Tips om van je pijn af te komen”

————————————————

 

 

Niet alles is zoals je denkt dat het is – deel 1

In de 17e eeuw geloofde men dat ziektes werden veroorzaakt door stank uit beerputten. Mensen gebruikten parfum en sterk ruikende kruiden om zich tegen de ziekte te beschermen.

Wij weten nu dat ziekten als de pest en cholera NIET worden veroorzaakt door stank, maar door bacteriën.

Als je in de middeleeuwen aan iemand zou vertellen dat de pest en cholera ontstaan door de verspreiding van kleine, onzichtbare diertjes, zou je voor gek worden verklaard.

In de middeleeuwen “wist” men dat de pest en cholera veroorzaakt werden door stank. Daar was men van overtuigd omdat het overal stonk waar de ziekten waren uitgebroken.

Aan deze overtuiging over ziekte hebben mensen zich vast gehouden tot in de tweede helft van de 19e eeuw. De overtuiging heeft de inwoners van Londen zelfs laten bewegen om de inhoud van de stinkende beerputten in de rivier de Thames te pompen. Dit heeft een verwoestende cholera-uitbarsting veroorzaakt.

De valse overtuiging over ziekten heeft geleid tot enorm veel nodeloze ellende, lijden en dood. Tienduizenden mensen zijn gestorven aan de cholerabacterie die was verspreid in het drinkwater in de rivier. En niet aan de stank.

Toen mensen eenmaal ontdekten dat de pest, cholera en andere ziekten bacteriële infecties waren, verbeterde de kwaliteit van leven met grote sprongen.

Nu kunnen we glimlachen om wat onze voorouders vroeger dachten. Maar er ontstaan nieuwe vragen:

———————————————————–

Morgen in deze blog: “Niet alles is zoals je denkt dat het is” – deel 2

 ———————————————————————–

Aan het begin van het zomerseizoen publiceer ik elk jaar een serie blogberichten. Dit jaar is dat de serie: ”3 Gouden Tips om van je pijn af te komen”. De serie bestaat uit 21 berichten. Drie weken lang zal ik elke dag een nieuw bericht plaatsen op deze blog.

Je kunt de berichten van Vrij van Pijn en deze serie ook volgen op: 

  

Als je een vraag hebt, schroom dan niet om me een email te sturen: info@vrijvanpijn.nl

0

Voeg een Commentaar