Blog

8/21: Bepaal wat het je oplevert om te herstellen


Zomer blog serie: “3 Gouden Tips om van je pijn af te komen”

————————————————


Gouden Tip 1: “Bepaal wat het je oplevert om te herstellen”

Focus op de gewenste uitkomst in je gezondheid, dat is de enige manier om je doel te bereiken. Als je eenmaal je doel hebt en je focust op je doel zorg je ervoor dat je je niet laat weerhouden van wat je wilt bereiken.

Je kunt het vergelijken met de gezagvoerder van een vliegtuig dat op weg is naar bijvoorbeeld Hongkong. Hij stijgt op vanaf Schiphol met een duidelijk doel., nl. Hongkong. Onderweg naar het doel kan er van alles gebeuren waardoor het vliegtuig van richting verandert: turbulentie, zijwind, storm, een vulkaanuitbarsting, etc.

Eenmaal in de lucht zal de gezagvoerder keuzes moeten maken en beslissingen moeten nemen over de goede richting, de beste hoogte, de optimale snelheid etc., kortom de juiste koers. Alles waar je niet veel van merkt als je als passagier in het vliegtuig zit. Zolang de gezagsvoerder zijn focus houdt op Hongkong, zal hij zich richten op zijn doel en koers blijven houden naar het vliegveld waar hij wil landen. Totdat hij veilig is geland.

Om van je pijn af te komen, is het net zo goed belangrijk om je doel, de gewenste uitkomst in je gezondheid te bepalen. Als je dat niet doet laat je anderen bepalen wat er met je gebeurt. De dokter, mensen in je familie, buren, wie dan ook. Iedereen heeft wel een mening, een idee. Hoe meer mensen je vraagt wat ze denken, hoe meer opties je krijgt. De enige belangrijke vraag is uiteindelijk welke optie, welk idee, jou inderdaad dichterbij je gewenste doel brengt.

Als je je doel helder voor ogen hebt zul je uiteindelijk, wellicht met de nodige koersaanpassingen onderweg, je gewenste doel, optimale situatie, bereiken.

Als je je richt op wat het voor je oplevert als je zorgt voor verbetering en herstel van je pijnklachten, en je focust dan ook op dat doel, dat resultaat, zorg je ervoor dat je zo sterk mogelijk gemotiveerd bent om aan je herstel te werken. Als je je doel weet kun je opstijgen en de goede kant op vliegen, met het eindresultaat al in je gedachten.

Dit is een essentiële Gouden Tip omdat onze gezondheidszorg niet voorziet in een concreet, en vooral haalbaar doel. Het doel van de gezondheidszorg is dat je medicijnen moet nemen nemen of dat je een bepaald behandeling of ingreep moet ondergaan. Dat is ongeveer alles wat ze hebben, vrij beperkt dus. Oorspronkelijk hebben deze wel een goede intentie, maar het lijkt er toch meer op dat de mens zich aan de gezondheidszorg moet aanpassen dan dat de gezondheidszorg zich aanpast aan wat de mens eigenlijk echt nodig heeft. Al was het maar dat hij het gevoel heeft begrepen te worden.

Het systeem in ons land is niet doelgericht maar procedure gericht. Het gewenste doel van jou als persoon is niet zo belangrijk, maar je houden aan hou de protocollen in het ziekenhuis, van de apotheek etc, díe zijn het belangrijkst. En daar gaat het dan ook vaak mis.

Je zou kunnen zeggen: In de gezondheidszorg is het middel het doel geworden. Aan de persoon achter de pijnklachten wordt weinig aandacht besteed.

 —————————————————————————-

Morgen in deze blog: “Nu wordt het pas echt interessant”

 —————————————————————————-

Aan het begin van het zomerseizoen publiceer ik elk jaar een serie blogberichten. Dit jaar is dat de serie: ”3 Gouden Tips om van je pijn af te komen”. De serie bestaat uit 21 berichten. Drie weken lang zal ik elke dag een nieuw bericht plaatsen op deze blog.

Je kunt de berichten van Vrij van Pijn en deze serie ook volgen op: 

  

Als je een vraag hebt, schroom dan niet om me een email te sturen: info@vrijvanpijn.nl

0

Voeg een Commentaar