Blog

Hoe je invloed kunt uitoefenen op je genetisch profiel

 

In deze lezing deelt Dean Ornish zijn bevindingen van een nieuw onderzoek. Hij laat zien hoe alleen al het veranderen van je eetgewoonten van invloed kan zijn op je genetisch profiel en hoe zo de toekomst van je gezondheid kunt veranderen.
Hij vertelt bijvoorbeeld dat de onderzoeken laten zien dat je je aanzienlijk meer herselcellen ontwikkelt als je gezond leeft, gezond eet, stressvrij leeft, meer aan lichaamsbeweging doet en meer liefde ervaart.

 

Dean Ornish is klinisch professor bij de University of San Fransisco en oprichter van de Preventive Medicine Research Institute. Hij is een vooraanstaand expert op het bestrijden van de ziekte – met name hart-en vaatziekten, door het aanpassen van voeding en levensstijl. Lees meer >

 

Nederlandse vertaling van de lezing:

Je kunt je genen veranderen door nieuwe genen te maken zoals Craig Venter heeft aangetoond. Een andere manier is onze gewoonten te veranderen. We leren nu hoe krachtig en dynamisch deze aanpassingen kunnen zijn Je hoeft niet lang te wachten om resultaten te zien. Als je gezonder eet, stress vermindert, meer beweegt en meer liefhebt, dan krijgen je hersenen meer bloed en zuurstof. Maar daarnaast worden je hersenen ook groter, wat voor onmogelijk werd gehouden, maar nu duidelijk gemeten kan worden. Robin Williams wist dat al een paar jaar voor ons.

0:44 Nu zijn er een paar dingen om je hersenen meer hersencellen te laten maken. Mijn favorieten: chocola en thee en blauwe bessen, beperkt alcoholgebruik, stressbeheersing, en cannaboïden zoals in marihuana. Ik ben slechts de boodschapper! (Gelach) Waarover hadden we het ook alweer? (Gelach) Andere dingen kunnen schadelijk zijn en laten hersencellen afsterven. De bekende oorzaken: verzadigd vet en suiker, nicotine, opiaten, cocaïne, teveel alcohol en chronische stress.

1:19 Je huid krijgt een betere bloeddoorstroming. Je wordt minder snel oud en je huid rimpelt minder. Je hart krijgt een betere doorbloeding. Je kan zelfs hartziekten genezen. Deze verstopte bloedvaten linksboven, na één jaar zijn ze al minder verstopt. Op de PET scan van het hart linksonder betekent blauw geen doorbloeding. Eén jaar later — oranje en wit tonen maximale doorbloeding. We tonen aan dat je de groei van vroege prostaatkanker en borstkanker kan stoppen door deze aanpassingen. We hebben aangetoond dat tumorgroei werd tegengehouden bij 70% van de mensen met deze aanpassingen tegenover slechts negen procent in de vergelijkingsgroep.

1:56 Deze verschillen zijn zeer significant. Zelfs de geslachtsorganen krijgen een betere doorbloeding. Dus je verbetert de sexuele prestaties. De meest succesvolle antirookcampagne van het Amerikaanse ministerie van gezondheid toont dat nicotine, wat de doorbloeding remt, een hartaanval of beroerte kan veroorzaken,maar het veroorzaakt ook impotentie. De helft van de mannelijke rokers is impotent. Sexy he?

2:15 We hebben ook een onderzoek om de genexpressie van mannen met prostaatkanker te veranderen. Dit is een warmtebeeld. De verschillende kleuren rechts staan voor verschillende genen. De genexpressie van meer dan 500 genen is verbeterd door het aanschakelen van de goede genen, en het uitzetten van genen, die ziektes veroorzaken.

2:35 Ik denk dat deze zeer belangrijke resultaten veel mensen nieuwe hoop en meer keuzes geven. Bedrijven zoals Navigenix en DNA Direct en 23andMe bezorgen mensen hun genetisch profiel en geven sommige mensen een gevoel van: “Goh, wat kan ik daaraan doen?”. Nou, onze genen bepalen niet ons lot en als we veranderen, zijn ze een aanleg. Maar als we grotere veranderingen volhouden, dan kunnen we duidelijk onze genen verbeteren. Dank u wel. (Applaus)

0

Voeg een Commentaar