Blog

Waar kun je het beste je aandacht op richten als je van je pijn af wilt?

Iedereen heeft wel eens met pijnklachten te maken. Pijn is onderdeel van het leven, vroeg of laat kom je aan de beurt. Een leven zonder pijn zou onrealistisch zijn. Als pijn zich aandient, is de belangrijkste vraag hoe je daarmee omgaat. Beschouw je de pijnklachten als je noodlot en leg je je erbij neer? Vlucht je weg en doe je alsof de pijn niet bestaat? Of pluis je pijnklachten steeds opnieuw uit en lees je nog meer boeken om de pijn nog beter te “begrijpen”?

Sommige mensen klampen zich vast aan het hun pijn en blijven daar steeds opnieuw over nadenken. Ze beseffen vaak niet dat ze daardoor de pijn of ziekte veel groter maken dan hij is. Dat kan enorm veel energie kosten. Waar je je aandacht op richt, daar besteed je energie aan. Als je je blijft richten op je pijnklachten besteed je daar veel energie aan. Als je je pijn veel aandacht geeft,  maak je je klachten steeds groter en belangrijker.  

Stel je voor dat de achterband van je fiets lek is. Wat doe je dan?
Blijf je staren naar je lekke band met de vraag hoe dat toch gebeurd kan zijn? Of kies je ervoor om te zorgen voor een goede fietsband zodat je weer veilig kan fietsen?

Natuurlijk is het goed om erover na te denken over hoe een probleem is ontstaan. Zo voorkom je dat het nog een keer gebeurt. In geval van tegenspoed hebben sommige mensen de gewoonte om zichzelf vragen te stellen als: “Waarom moet míj dit overkomen?” of “Waarom gebeurt míj dit altijd?”. Hoe denk je dat je je dan voelt? Ik denk ellendig. Antwoord op deze vragen zul je namelijk nooit krijgen. Ze zullen je zelfs belemmeren en energie kosten.  

Je kunt er ook voor kiezen om jezelf een bekrachtigende vraag te stellen. Denk aan een vraag als: “Wat kan ik doen om dit op te lossen?”

Je richt je op de oplossing door jezelf een bekrachtigende vraag te stellen. Bijvoorbeeld: “Wat wil ik in de plaats van mijn lekke band en welke stappen wil ik daarvoor zetten?” Het antwoord zou kunnen zijn: “Ik wil mijn band plakken of ik koop een nieuwe binnenband.” Zet dan de juiste stappen, plak je band of je gaat naar de winkel om een nieuwe binnenband te kopen. En als het over je gezondheid gaat: je richt je op de oplossing door jezelf een bekrachtigende vraag te stellen.

Bijvoorbeeld: “Wat wil ik in plaats van mijn pijnklachten en welke stappen ben ik bereid daarvoor te zetten?” Het antwoord zou kunnen zijn: “Ik wil herstellen en me weer vrij en zelfstandig voelen.” Zet de juiste stappen, pak de telefoon of stuur een email voor informatie over de behandeling waar je je goed bij voelt en die je dichter bij de oplossing brengt.

Als je je aandacht richt op het probleem (je pijn) blijf je in een cirkeltje rond-draaien en houd je het probleem in stand. Als je je aandacht richt op de oplossing, breek je door die cirkel heen en bereik je uiteindelijk het gewenste doel: pijnvermindering, natuurlijk herstel en je weer optimaal gezond, vrij en zelfstandig voelen.

Je kunt er dus voor kiezen om je te richten op het probleem of op de oplossing.

Als je weet dat er mogelijkheden zijn om te herstellen en een optimale gezondheid te bereiken, is het aan jou om te beslissen waar je het liefst je tijd en energie aan besteedt, aan het probleem of aan de oplossing.

 

Wim Beek – Vrij van Pijn

 

Bel voor meer informatie of een afspraak naar 071-888 0553 of stuur een email naar info@vrijvanpijn.nl. Ik neem graag de tijd voor je.

 

0

Voeg een Commentaar