Blog

18/21: Positief denken is niet genoeg 1


Zomer blog serie: “3 Gouden Tips om van je pijn af te komen”

————————————————

 

 

Positief denken is niet genoeg 1

Op alle terreinen van het leven kunnen mensen met tegenspoed te maken krijgen. Op het werk, in hun relaties, met hun financiën, en ook in hun gezondheid. Iedereen komt vroeg of laat aan de beurt. Problemen zijn onderdeel van het leven, het leven zonder problemen zou onrealistisch zijn.

Als pijn of andere langdurige gezondheidsklachten zich aandienen, is de belangrijkste vraag hoe je daarmee omgaat. Beschouw je je pijn als je noodlot en leg je je erbij neer? Negeer je het en doe je alsof je pijn niet bestaat? Of blijf je de dokter keer op keer bezoeken, ook al heeft hij geen oplossing voor je? Of blijf je boeken lezen en uitpluizen om alles wat over de pijn en de ziekte is geschreven te blijven herkauwen?

Sommige mensen klampen zich vast aan het probleem en blijven daar steeds opnieuw over nadenken. Ze blijven erover praten, of erger nog: ze blijven erover klagen. Ze beseffen vaak niet dat ze daarmee juist het verlies (met het verdriet dat daarbij hoort), de onmacht (met de boosheid en frustratie die daarbij horen), de wanhoop (met de angst die daarbij hoort) en de twijfel (met de onzekerheid die daarbij hoort) daarmee voeden en groter maken.

Want het is een universele wet: “Alles waar je aandacht en energie aan besteedt wordt groter en belangrijker”. Laten we het vergelijken vanuit een andere situatie. Stel je voor dat je een lekke band krijgt terwijl je van een fietstochtje aan het genieten bent. Wat doe je dan? Je hebt altijd minstens twee opties: blijf je staren naar je lekke band en vraag je je af hoe dat toch gebeurd kan zijn? Of kies je ervoor om te zorgen voor een goede band zodat je weer veilig kan fietsen? Wat is de meest effectieve optie?

Natuurlijk is het goed om na te denken over hoe een probleem is ontstaan. Op die manier kun je voorkomen dat het nog een keer gebeurt. Je kunt positief denken, en jezelf wijsmaken dat het vanzelf wel over zal gaan zonder dat je wat hoeft te doen. Dat hoor je vaak toch: “Je moet wel positief denken”.

Maar als je nou eenmaal weer veilig wilt gaan fietsen, is positief denken niet genoeg. Je hebt meer nodig….

———————————————————————–

Morgen in deze blog: “Positief denken is niet genoeg 2”

 ———————————————————————–

 Aan het begin van het zomerseizoen publiceer ik altijd een serie blogberichten. Dit jaar is dat de serie: ”3 Gouden Tips om van je pijn af te komen”. De serie bestaat uit 21 berichten. Drie weken lang zal ik elke dag een nieuw bericht plaatsen op deze blog.

Je kunt de berichten van Vrij van Pijn en deze serie ook volgen op: 

  

Als je een vraag hebt, schroom dan niet om me een email te sturen: info@vrijvanpijn.nl

0

Voeg een Commentaar