Blog

Universiteit: patiënt lijdt te lang – bestrijding chronische pijn slecht

Ik krijg vaak artikelen op- en doorgestuurd van (ex-) cliënten, vaak met persoonlijke kanttekeningen erbij. Ik ben benieuwd wat je er zelf van vindt:

Telegraaf, wo 04 mrt 2015, 05:30
René Steenhorst, Rotterdam

———————————————–

De behandeling van chronische pijn in Nederland is volstrekt onvoldoende. Te lang blijven mensen onnodig pijn houden, vaak omdat artsen niet doortastend genoeg zijn en de pijnmedicatie lang niet altijd aanslaat.

Dat blijkt uit het allereerste Nederlandse onderzoek naar chronische pijn door het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Ruim 2,2 miljoen volwassen Nederlanders (18 procent van de bevolking) kampen met matige tot ernstige chronische pijn. Veruit de meeste deelnemers (86 procent) ervaren dagelijks pijn.

De onderrug kwelt 60% van de chronische pijnlijders. Nek- en schouderklachten volgen al snel met respectievelijk 58 en 54%. De onderarmen, handen of vingers tergen 49% van de pijnpatiënten, de benen zijn een kopzorg voor 48%, de enkels of de voeten 46% en het hoofd (ook) 46%. Ruim een vijfde van de 741 ondervraagde pijnpatiënten meldde aan de Rotterdamse onderzoekers al meer dan twintig jaar klachten te hebben.

Fokke en Sukke – Chronische pijn

Patiënten blijken dikwijls flink teleurgesteld over de pijnadviezen die zij van hun behandelaar krijgen, evenals het resultaat van de uiteindelijke therapie.

„Het onderzoek meldt weliswaar een matige tevredenheid, maar het cijfer 5,7 voor de kwaliteit van de pijnzorg is véél te laag”, zegt Louk de Both van het Samenwerkingsverband ’Pijnpatiënten naar één stem’.

Deze koepel van veertien grote patiëntenorganisaties gaf opdracht tot het onderzoek. „Een 7 is het minste wat je als pijnpatiënt aan zorgkwaliteit mag verwachten.”

Een kwart van de ondervraagden, bij wie de pijnoorzaak nooit is vastgesteld, denkt dat deze het gevolg is van een ongeval in het verleden of een operatie, mogelijk zelfs een onderliggende ziekte. Pijn sloopt: 89% meldt vermoeidheid, slaapstoornissen (60%), stijfheid (59%), zit- en staproblemen (62%), een beperkte mobiliteit (51%), concentratieproblemen (53%) en gevoelloosheid en tintelingen (51%).

———————————————–

Ik kom uit een wetenschappers- /doktersfamilie. Ik heb ook gestudeerd en ik ken de wetenschappelijke manier van denken. Wetenschappers/dokters kunnen heel veel en heel goed. Ik heb veel respect voor de wetenschap. Laat dat voorop staan.

Heel pijnlijk vind ik het voor de mensen die in het artikel beschreven worden: de mensen die met chronische pijn blijven zitten, terwijl er gelukkig veel te doen is aan pijnbestrijding en herstel van je klachten.

En heel sneu voor de hardwerkende artsen, verpleegsters en andere welzijnswerkers, die gefrustreerd moeten toekijken hoe hun wetenschappelijke benaderingswijze telkens weer tekort lijkt te schieten.

Er ontstaat steeds meer opening voor nieuwe mogelijkheden voor pijnbestrijding. Ik hoop dat ook de minister van Volksgezondheid en de farmaceutische industrieën het belang van de mensen die lijden in het oog houden.

0

Voeg een Commentaar